Owoce morza są nie tylko smaczne, ale także bogate w białko, witaminy i minerały. Wybór świeżych składników to klucz do sukcesu w przygotowaniu potraw z nich. W tym artykule wyjaśnimy, czym powinny wyróżniać się dobre owoce morza. Podpowiemy także, gdzie można skosztować wyśmienitych owoców morza, będąc w Gdańsku.
W czym tkwi sekret popularności owoców morza?
Owoce morza stanowią istotny element diety ludzi na całym świecie. Sekret ich popularności tkwi nie tylko w nietuzinkowym smaku i wielu możliwościach podania, ale również w bogactwie wartości odżywczych. Owoce morza to bowiem nie tylko bogate źródło białka, ale też cennych kwasów omega-3, witamin z grupy B, jodu, selenu, fluoru, a także żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Co ważne – są one niskokaloryczne i zawierają niewielką ilość tłuszczu, dzięki czemu są optymalnym wyborem także dla osób na diecie.
Jak rozpoznać świeże owoce morza?
Ważne jest, aby zwrócić uwagę na kilka aspektów podczas wyboru owoców morza. W przypadku skorupiaków, takich jak krewetki czy langusty, powinny one być jędrne, a ich skorupy nieuszkodzone. Jeśli chodzi o małże czy ostrygi, muszą być zamknięte lub zamykać się po delikatnym stuknięciu. W przypadku ryb, należy zwrócić uwagę na ich błyszczące oczy, jędrne mięso oraz świeży zapach. Warto również sprawdzić, czy restauracja z owocami morza w Gdańsku posiada certyfikaty jakości, które potwierdzają świeżość oferowanych produktów. Można również sprawdzić opinie innych klientów dotyczące danego miejsca. W ten sposób będziemy mieć pewność, że serwowane przez restaurację owoce morza faktycznie zachwycają swoim smakiem i są warte swojej ceny.
Gdzie zjeść owoce morza w centrum Gdańska?
Centrum Gdańska oferuje wiele miejsc, w których można skosztować dań z owocami morza w roli głównej. Jednym z takich miejsc jest nasza Restauracja TRUE, znajdująca się na Wyspie Spichrzów, w samym sercu Gdańska. To właśnie u nas, w świetnej, sprzyjającej wielogodzinnemu biesiadowaniu, atmosferze, możesz skosztować najznakomitszych owoców morza, przygotowanych z pasją przez naszych kucharzy. Serwujemy wyśmienite owoce morza – zarówno w formie przystawek, jak i w postaci dania głównego. W naszym menu znajdziesz: grillowane małże, chrupiące kalmary, langusty, krewetki, mule, ośmiornice, homary, dorady i sole, podawane – w zależności od opcji – z sałatkami lub sosami.